Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού στο ΑΠΘ

13/03/2013

omada_allileggyis

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Ομάδα Αλληλεγγύης, η οποία θα αποτελέσει κοινωνική «ομπρέλα» για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργείται στο ΑΠΘ υπό το συντονισμό της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πανεπιστημίου.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, παρουσία του Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής καθηγητή Αλέξη Μπένου και του αναπληρωτή καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Κώστα Μπαϊρακτάρη και εκπροσώπων συλλόγων ευπαθών ομάδων και κοινωνικών δομών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης Περσεφόνη Μήττα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης, το μέλος του Συλλόγου για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δήμητρα Καλογιάννη, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα Βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη», η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Ελένη Μιχαλάκη, το μέλος του δ.σ. του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Δυτικού Τομέα Ψυχικής Υγείας Αναστασία Τοβή, ο Αλέξανδρος Γεωργίου από το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και ο Παναγιώτης Παπαστολόπουλος από την Ομάδα Προσβασιμότητας του ΑΠΘ. Μήνυμα έστειλε και η γραμματέας της Ένωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος Κατερίνα Γρηγορίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων παρουσίασαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία δεν έχουν σχέση μόνο με τις θεραπείες και τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνουν, αλλά και με τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν εξαιτίας των παθήσεών τους. Όπως ανέφεραν, τα προβλήματα αυτά έχουν επιδεινωθεί  λόγω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης, που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τις δομές υγείας.

Η Ομάδα Αλληλεγγύης, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των συλλόγων, θα καταρτίσει πρόγραμμα δράσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ θα αξιοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται στο ΑΠΘ.

Μετά τη συνάντηση ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Η υγεία μαζί με την παιδεία είναι τα δύο μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης. Σε μια τέτοια εποχή ανεργίας, φτώχιας, υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών και κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής, η αλληλεγγύη αποτελεί μοναδικό καταφύγιο και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί. Το ΑΠΘ, ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο με αποστολή την παραγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας έχει ένα διπλό ρόλο: να εμπεδώσει και να διαδώσει το μήνυμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του, ενσωματώνοντας την αξία αυτή στην εκπαιδευτική του διαδικασία, όσο όμως και μεταφέροντάς το στην κοινωνία. Η σύσταση ομάδας αλληλεγγύης αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση ενός δημόσιο πνευματικού ιδρύματος απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη. Η συμμετοχή στην Ομάδα Αλληλεγγύης τόσο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και του καθηγητή Κώστα Μπαϊρακτάρη, όσο και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής με πρόεδρο τον καθηγητή Αλέξη Μπένο, δύο δομές δηλαδή του ΑΠΘ με αποδεδειγμένη προσφορά και κοινωνικό έργο, εγγυάται με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του εγχειρήματος».

Οι Πρυτανικές Αρχές,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

 

Πληροφορίες-επικοινωνία

ΠΗΓΗ: ΑΠΘ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Επίσης γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook «Θέσεις Δημοσίου» για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις δημοσίου αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα εργασιακά

Facebook «Θέσεις Δημοσίου«

Γίνετε φίλοι μας στο Facebook για να σας ενημερώνουμε για όλες τις  ευκαιρίες και προσφορές των Μικρών Αγγελιών και Κοινωνικών:

Οι Μικρές Αγγελίες του Αγγελιοφόρου

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: