Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόγραμμα: «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

13/03/2013

Wel-DOneΤο πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» (YfEj) συμπληρώνει φέτος το πρώτο έτος υλοποίησής του μετά την έναρξή του το 2012. Αναζητεί υποψηφίους με ειδικά προσόντα σε θέσεις εργασίας που ζητούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στοχεύει σύμφωνα με την Κομισιόν σε ενίσχυση της κινητικότητας μέσω της εξεύρεσης εξατομικευμένων θέσεων εργασίας. Συνδυάζεται με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς νέους εργαζόμενους προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας σε άλλα κράτη μέλη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, μαθήματα εκμάθησης ξένης γλώσσας και έξοδα μετάβασης των νεαρών αιτούντων (για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων που αφορούν θέσεις εργασίας ή για τη μεταφορά σε άλλο τόπο εργασίας) και συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης σε περιπτώσεις προσλήψεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για μια δράση που βοηθά τους νέους της Ευρώπης να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν βοήθεια;

Τα άτομα που αναζητούν εργασία, τα οποία είναι:

• ηλικίας 18-30 ετών

• υπήκοοι χώρας της ΕΕ

• νόμιμοι κάτοικοι χώρας της ΕΕ

Οι εργοδότες που:

• είναι επιχειρηματίες νόμιμα εγκατεστημένοι σε χώρα της ΕΕ

• αναζητούν εργαζομένους με συγκεκριμένο προφίλ, τους οποίους δεν μπορούν να βρουν στη χώρα τους

• προσφέρουν τουλάχιστον 6μηνες συμβάσεις εργασίας, με αμοιβή και όρους που προβλέπονται στο εθνικό εργατικό δίκαιο

Τι είδους βοήθεια προσφέρεται;

· Άτομα που αναζητούν εργασία. Αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, και βοήθεια για τοποθέτηση σε θέση εργασίας, χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου για συνέντευξη και για μετάβαση στο εξωτερικό για την ανάληψη θέσης εργασίας.

· Εργοδότες. Χρηματοδότηση για προσλήψεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (δηλ. οι επιχειρήσεις με 250 το πολύ υπαλλήλους) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη μέρους του κόστους κατάρτισης και της βοήθειας εγκατάστασης των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων.

Δεν αφορά την εύρεση εργασίας σε ευρωπαϊκούς ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, ο ΟΟΣΑ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή η Παγκόσμια Τράπεζα.

Και μερικά παραδείγματα…

Σύμφωνα με το Eures, δύο Ισπανοί που αναζητούσαν –και τελικά βρήκαν– θέσεις εργασίας στη Γερμανία (καθώς και τρεις εργοδότες που προέβησαν στις επιθυμητές προσλήψεις προσωπικού με τη βοήθεια του προγράμματος), μας εκμυστηρεύονται τις εμπειρίες τους.

Ο Jesus Estrada, ισπανός υπήκοος, πλέον ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Προσλήφθηκε ως υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού από τη HOB, μια επιχείρηση που αναπτύσσει πακέτα λογισμικού για πελάτες της σε διάφορους τομείς. Έχοντας ήδη εργασθεί σε παρεμφερές περιβάλλον στη χώρα καταγωγής του, την Ισπανία, ο Jesus υπέβαλε αίτηση στη HOB σύμφωνα με τη συμβουλή του τοπικού συμβούλου EURES.

Ο Jesus Fraile είναι ένας ακόμη Ισπανός που αναζητούσε θέση εργασίας και προσλήφθηκε από τη γερμανική επιχείρηση HOB. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του ως μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργάστηκε για ένα διάστημα ως μηχανικός βασικής βαθμίδας στην Ισπανία πριν από τη μετακίνησή του στη Γερμανία. «Η βοήθεια που έλαβα υπερέβη κάθε προσδοκία. Η εμπειρία από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν πολύτιμη. Συνιστώ να το δοκιμάσετε, θα μπορούσε όντως να σας βοηθήσει να κάνετε μια νέα αρχή στο εξωτερικό», παρατηρεί ο Jesus Fraile.

Οι εργοδότες

«Προσπαθούσαμε ανεπιτυχώς να βρούμε δύο ειδικούς ΤΠ για περισσότερο από ένα χρόνο. Τελικά, αποφάσισα να επικοινωνήσω με το Arbeitsamt Ludwigsburg (την κατά τόπον αρμόδια για την απασχόληση δημόσια υπηρεσία) προκειμένου να μας βοηθήσει να βρούμε τους κατάλληλους υποψήφιους. Απευθύνθηκα στο πρόγραμμα YfEj μετά την εν λόγω επαφή», εξηγεί η κ. Dagmar Causley, διευθύντρια της επιχείρησης ανάπτυξης λογισμικού LIB-IT DMS GmbH.

Η συνεργασία απέφερε καρπούς, καθώς η επιχείρηση προσέλαβε ένα άτομο που αναζητούσε εργασία από την Ισπανία και ένα από τη Βουλγαρία. «Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα YfEj είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή περισσότερων αιτήσεων, τη διεύρυνση των πιθανών επιλογών και την ευκαιρία να εντοπίσουμε ανθρώπους με ζήλο για εργασία», δηλώνει με ενθουσιασμό.

Αναζητεί υποψηφίους με ειδικά προσόντα σε θέσεις εργασίας που ζητούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έκλεισε 1 χρόνο. Χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Δείτε τον οδηγό.

Η μεγαλύτερη πρόκληση φαίνεται ότι είναι το εμπόδιο της γλώσσας. «Είμαστε πολύ ευτυχείς με αμφότερους τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους. Καθώς δεν μιλούν γερμανικά, προσλάβαμε για τον σκοπό αυτόν δάσκαλο, ο οποίος τους βοηθά επί μισή ώρα κάθε μέρα», εξηγεί η Dagmar. «Στο μέλλον, σκοπεύουμε να στελεχώσουμε περισσότερες κενές θέσεις μέσω του YfEj. Πάντα συνιστώ στους ενδιαφερόμενους να αποστέλλουν αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και να εκθέτουν με ειλικρίνεια την άποψή τους για τη γλωσσική τους επάρκεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησής τους», προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Επίσης γίνετε φίλοι μας στη σελίδα μας στο Facebook «Θέσεις Δημοσίου» για να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις νέες θέσεις δημοσίου αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα εργασιακά

Facebook «Θέσεις Δημοσίου«

Γίνετε φίλοι μας στο Facebook για να σας ενημερώνουμε για όλες τις  ευκαιρίες και προσφορές των Μικρών Αγγελιών και Κοινωνικών:

Οι Μικρές Αγγελίες του Αγγελιοφόρου

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: